Populære arkitekter i Norden

I flere tiår har nordisk design og arkitektur vært populært verden over med sin diskret fargepalett og rene linjer. Modernistiske arkitekter som Alvar Aalto, Sverre Fehn og Arne Jacobsen har vært til stor inspirasjon for mange i nyere generasjoner. Arkitekter fra hele Norden har fått være med på å skape signaturbygg og installasjoner i både i inn- og utland. Det blir arrangert årlige prisutdelinger rundt om i verden, og mange av arkitektkontorene i de nordiske land kan smykke seg med nominasjoner og gjeve priser. Her kan du lese litt om utvalgte arkitektkontorer fra hvert av de ulike landene i Norden.

Tham & Videgård

Svenske Tham & Videgård er kjent for sin eksperimentelle og innovative tilnærming. Siden starten i 1999, har grunnleggerne Bolle Tham og Martin Videgård vunnet flere internasjonale priser. I tillegg til arkitektbedriften, underviser begge i arkitektur på forskjellige skoler i både inn- og utland. Stilen er ofte grandios men minimalistisk, og bruker materialer som betong og metall. Lokalene er åpne og luftige, og er til tider myket opp ved bruk av treverk. Prosjektene deres er alt fra eneboliger til leilighetskomplekser til offentlige bygg. De står bak blant annet Moderna Museet Malmø og Kalmar Museum of Art. Sjekk ut nettsiden deres thamvidegård.se

Lahdelma & Mahlamäki

De finske arkitektene Ilmari Lahdelma og Rainer Mahlamäki er mennene bak store arkitektoniske verk som Museum of the History of Polish Jews i Warsawa i Polen og The Museum for the Defense and Siege of Leningrad i St. Petersburg. Byggene deres er å finne rundt omkring i Finland, hvor de har designet både skoler, biblioteker og museum. L&M startet opp i 1997 og har over 30 ansatte ved sitt kontor. Deres kjennetegn er bruk av organiske former, og at byggene passer inn med omgivelsene. De siste årene har de lagt vekt på bærekraft og materialer av høy kvalitet. Du kan lese mer på lma.fi.

Bjarke Ingels Group (BIG)

For mange nordmenn er kanskje navnet Bjarke Ingels kjent for blant annet å stå bak det nye museumsbygget på Kistefos på Jevnaker. Bygget som har fått navnet The Twist er blitt kåret til ett av verdens vakreste bygg av blant annet The Telegraph. Ingels har gjort seg bemerket i arkitektverden i flere år allerede, men dannet BIG først i 2006. BIG har kontorer i København, London, New York og Barcelona, og har til sammen rundt 400 ansatte. I porteføljen har de blant annet bygg som leilighetskompleksene 8tallet i Ørestad og VIA 57 West på Manhattan. De er nå i gang med prosjektet 2 World Trade Center i New York.

Studio Granda

Den islandske arktitektgruppen Studio Granada ble dannet av Margrét Hathardóttir og Steve Christer i 1987. De henter inspirasjon fra den islandske naturen med sine fjellformasjoner og berg, og nordiske modernister som Alvar Aalto og Jørn Utzon. Byggene er ofte laget av materialer som stein, tømmer og metall, og har geometriske former som ligger lavt i landskapet. Studio Granada kan liste seg med bygg som Rådhuset i Reykjavik, bygningen for Høyesterett og Reykjavik Kunst Museum. I tillegg til byggprosjekter, har de laget utallige installasjoner både i inn- og utland. Arkitektgruppen jobber tett sammen med Línuhönnun Consulting Engineers med infrastrukturprosjekter. Du kan se mer på studiogranada.is.

Snøhetta

Norske Snøhetta sin base er i Oslo, men de har kontorer rundt om i hele verden. I tillegg til bygninger, designer de også blant annet interiør og landskap. Snøhetta ble for alvor kjent etter at de mottok prisen The Architecture Award for biblioteket i Alexandria og operabygget i Bjørvika. Grunnleggerne Kjetil Trædal Thorsen og Craig Edward Dykes dannet selskapet i 1987, og har siden da vunnet en rekke priser for sin karakteristiske subtile og minimalistiske arkitektur. Snøhetta spiller på kontrasten mellom det myke og det harde i sine arbeider, med bygg i betong og stein på utsiden og treverk på innsiden.