Funksjonelt interiørdesign

Mange tenker ikke over at møbler og innredning av rom bør ha en praktisk funksjon, og fokuserer mest på at ting skal se bra ut. Interiør er imidlertid mye mer enn bare farger, fasong og materiale. Husk at interiøret i boligen din er med på å avgjøre hvor lett hverdagen er å håndtere, og ikke minst komfort. Heldigvis trenger ikke stilig design å gå på kompromiss av komfort og funksjon, og det er fullt mulig å få begge deler. Dersom du er enig i dette, bør du fortsette å lese. Vi på Huusogheim.no har nemlig mange gode tips og råd!

Skap tydelige soner i boligen din

Når det kommer til samspillet mellom ulike møbler, og hvordan du innreder boligen, har vi et soleklart råd – del boligen din inn i soner. Dette gir ikke bare rommet mer orden og ro, det samler også møbler og interiør i fokusområder slik at det er lettere å avgjøre hvilke aktiviteter som skal foregå hvor. Unngå også å ha mange små duppeditter og elementer spredt i rommet, da dette gjør at du får mye å forholde deg til (og det gir rommet en urolig atmosfære). Gi øyet noe å hvile på, som for eksempel et fint og fargerikt maleri i en ellers dus bolig.

Viktige seksjoner

Dersom du følger tipset ovenfor, og deler boligen din inn i seksjoner, vil hele familien få et høyere komfortnivå. Ha for eksempel et eget område for kontorarbeid og lekser, helst avskjermet fra forstyrrende elementer som TV eller kjøkken. I stuen kan du ha en liten lesekrok, og en annen seksjon (gjerne adskilt med planter eller lignende) med sofa og TV. Dette gjør at alle kan bedrive sine favorittaktiviteter i fred og ro, og uten forstyrrelser. Bruk gjerne farger til å markere ulike soner, som for eksempel kontrastvegger eller lignende. Gulvtepper er også med å dele inn rommet, eller kanskje et akvarium.

Tenk på lys

Når du innreder huset er det også viktig å tenke på belysning. Det kan være lurt å ha plissegardiner på vinduene i stuen, for å forhindre gjenskinn i TV-skjermen. Ha gjerne gardinen i samme farge som veggene for å skape en illusjon av helhet og ro. Velger du grønne vegger er dette en beroligende farge, mens eggeskall-hvite vegger er en klassiker i de fleste hjem. Husk, lyse farger får rom til å virke større, mens mørke farger gjør rommet «mindre». Ikke vær redd for å ha vegger med ulik farge i ett og samme rom, men pass på at fargene harmonerer.

Møblene skal være funksjonelle

Når du velger møbler, bør du i tillegg til stil og utseende sørge for at møblene lever opp til dine forventninger om funksjon. Velg derfor en sofa som ikke bare ser fin ut, men som også er komfortabel å sitte i. Du finner også interiør som har flere funksjoner, som for eksempel sovesofaer – noe som er perfekt i en trang hybel. Det kan også være lurt å kjøpe salongbord og spisebord som kan utvides ved behov, for eksempel dersom du får gjester. Av annet funksjonelt interiør kan vi nevne selvvanningspotter til planter, sammenleggbare spisestoler som kan ryddes unna ved behov, og persienner som enkelt lar deg justere lysinnslipp.

God planløsning er også viktig

For å få et mest mulig funksjonelt hjem, er det absolutt en fordel å ha god planløsning. Med dårlig planløsning blir det vanskeligere å utnytte plassen (for eksempel med skråtak som ikke lar deg plassere skap, TV eller hyller langs veggene). En skillevegg kan for eksempel bidra til å fordele rom, og gir deg mulighet til å feste hyller og bilder på begge sider. Tenk smart når du innreder, og husk at hvert eneste møbel skal ha en funksjon – ikke bare stå der som pynt som samler støv. Vi håper du har lært noe nyttig i vår interiørguide, lykke til!