Hvordan innrede et funkishus?

Moderne hus med rette linjer og et minimalistisk utseende kalles ofte for funkishus. Et funkishus skiller seg betraktelig ut i mengden dersom vi sammenligner med de mer klassiske boligformene. Typiske og klassiske norske hus har som regel veggpanel med planker, skråtak med takstein og relativt små vinduer. Funkishus på sin side, har ofte flatt tak, store vinduer som gir godt lysinnslipp, og rene vegger med ensfargede plater eller betong.

Dette spesielle designet gir huset et utseende som kan minne om en kube. Men hvordan innrede et funkishus best mulig? Skap et helhetlig inntrykk ved å innrede med riktig interiør!

Gå for minimalistiske løsninger

For å bevare den moderne stilen et funkishus bærer preg av, kan det være lurt å innrede med møbler i samme stil. Typiske norske møbler kan selvfølgelig brukes, men kan fort skjære seg med selve huset. Med minimalistiske flater og rene linjer vil huset og innredningen være i harmoni med hverandre, og du få et «lerret» som er enkelt å dekorere med øvrig pynt, malerier, planter osv. Velger du for eksempel en klumpete sofa med broderi, vil dette se unaturlig ut i stuen, mens en stram, enkel sofa med rette linjer vil harmonere perfekt med resten av huset ditt.

Unngå klassisk interiør

Klassisk interiør er interiør som har vært i norske hjem i generasjoner, gjerne med lysekroner, badekar med løveføtter, kommoder med utskjæringer og tunge gardiner med sløyfer. Smaken er som baken, og for noen er dette perfekt interiør. I et funkishus vil imidlertid dette skjære seg. Det kan for eksempel være greit å la vinduene være bare (uten gardiner), eventuelt å velge lameller eller persienner med rette linjer og en moderne look. Velg også moderne løsninger på bad og kjøkken, helst uten snirklete mønster og løveføtter. Gå heller for rette linjer og ensfargede materialer som matcher resten av boligen din.

Hvordan unngå at boligen får en «steril» look?

Dersom du innreder huset ditt minimalistisk, er det fort gjort å ende opp med et sterilt sykehuspreg. Dette er lite hjemmekoselig, og du skal tross alt kunne slappe av og ha det hyggelig i ditt eget hjem. For å bryte med de rette linjene og rene overflatene, kan du gi boligen et mer koselig preg ved å ha puter i sofaen, et teppe som henger over lenestolen, kanskje et mykt teppe på gulvet, stearinlys og masse grønne planter. Planter gjør huset ditt mer livlig, og er samtidig veldig bra for innemiljøet da planter renser luften (noen planter renser mer enn andre).

Hva med kjøkkenet?

På kjøkkenet kan vi anbefale deg å gå etter de samme prinsippene som ellers i huset. Velg gjerne kjøkkenskap og -skuffer med rene overflater uten utskjæringer. Det kan være fint med for eksempel trepaneler eller kanskje svart eller hvitt. Har du en kjøkkenøy, vil det se fint ut med barkrakker. Husk også å dekorere med planter og urter på kjøkkenet for en mer levende look, og bryt gjerne opp med et fruktfat eller kokebøker som tilfører kjøkkenet personlighet og sjarm. Ellers er det greit å gå for et relativt rent kjøkken, ettersom benkeplatene skal gi plass til matlaging og fat.

Utendørs

Et funkishus har gjerne en hage eller en terrasse, og også her bør du gå for et moderne utseende. Kanskje du kan bytte ut den runde og mønstrede parasollen med en firkantet variant som er ensfarget? Velg også hagemøbler som står i stil med den moderne looken på huset ditt. Husk å pynte hagen med masse grønne planter. Har du et bed har du frie tøyler. Et nøytralt og moderne hus passer til både rosa, gule, oransje og lilla blomster – litt avhengig av fargen på huset så klart. Lykke til med innredningen av ditt nye funkishus, dette blir spennende!